Piec obrotowy i jego zalety

Piec obrotowy to dość innowacyjne urządzenie, które zyskuje coraz większą popularność wśród piekarzy i cukierników. Nowoczesne piece zostały wyposażone w wiele interesujących rozwiązań, które sprawiają, że są one bardzo funkcjonalne oraz praktyczne. Piec może być zbudowany z wytrzymałej stali, która zapewnia ochronę przed korozją oraz przed uszkodzeniami mechanicznymi. Urządzenie ma intuicyjny panel sterowania, można łatwo ustawiać temperaturę i czas pieczenia. Nowoczesny piec obrotowy piekarniczy posiada wbudowany system zapewniający bezpieczeństwo — to zwykle jest punktowa blokada drzwi.

Najważniejsze właściwości pieców rotacyjnych

Piec obrotowy pozwala na równomierne wypiekanie, dlatego jest stosowany w profesjonalnych piekarniach, ale też często znaleźć go można w sklepach wielkopowierzchniowych. Parametry urządzenia wpływają na jakość wypieków — są one aromatyczne, dobrze wypieczone i puszyste. Solidna budowa ogranicza straty ciepła, dlatego piec charakteryzuje się dużą wydajnością. Innowacyjne systemy pozwalają ograniczyć parowanie, co korzystnie wpływa na wypieki, ale też na metalowe elementy urządzenia. Piec obrotowy może być wyposażony w dodatkowe systemy, np. oświetlenie, turbiny oraz wydajne wymienniki ciepła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 5 =