Jaką zastawę stołową wybrać do restauracji?

Zakup zastawy do restauracji wydaje się szczegółem, gdyż najważniejszym elementem wyposażenia jest zaawansowany sprzęt do przyrządzania dań. To jednak nie do końca prawda – od jakości i wyglądu naczyń zależy bowiem postrzeganie lokalu przez klientów oraz komfort pracy załogi. Pamiętajmy też, że elementy te muszą korespondować zarówno z rodzajem serwowanych potraw, jak i wystrojem miejsca. Ciekawe zastawy posiada w swojej ofercie każdy profesjonalny sklep gastronomiczny

Jakość i estetyka wykonania to kluczowe parametry 

W restauracjach najlepiej sprawdza się zastawa wykonana ze specjalnej porcelany gastronomicznej i takiego samego szkła hartowanego. Oba te materiały charakteryzują się zwiększoną grubością, dzięki czemu lepiej utrzymują ciepło i są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Zaleca się wybieranie naczyń pozbawionych zbędnych zagłębień, wypustek i kolorowych wzorów, ponieważ są trudniejsze w czyszczeniu i szybciej tracą swoje walory estetyczne. Jeśli zaś chodzi o estetykę, to zastawa powinna być w miarę minimalistyczna i posiadać uproszczoną, klasyczną budowę (kształt okrągły, kwadratowy lub prostokątny).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 11 =