Warzywa, a może mięso? Co można przyrządzić w tempurze?

Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większą popularność w Polsce. W naszej świadomości nie jest to już tylko sushi czy makaron po chińsku z budki. Jak grzyby po deszczu otwierają się kolejne miejsca, które oferują nie tylko szeroko pojętą kuchnię orientu, ale coraz częściej stawiają na kulinaria z konkretnego kraju jak Wietnam czy Tajlandia. Wszystko to powoduje, że chętnie próbujemy odtwarzać orientalne smaki w domowym zaciszu. Z pomocą przychodzą wtedy internetowe delikatesy, które oferują szeroki wybór oryginalnych azjatyckich produktów.

Od czego zacząć przygodę z kuchnią azjatycką?

Dla większości z nas kuchnia azjatycka jest całkowitą nowością. Najlepiej zacząć przygodę z kuchnią orientu od łatwych dań, które nie wymagają specjalnych umiejętności. Dlatego świetnym wyborem na sam początek będą wszelkiego rodzaju tempury.

Do wykonania tempury potrzebujemy specjalnego ciasta, w którym będziemy obtaczać wybrane przez nas kawałki jedzenia. Do jej przygotowania możemy wykorzystać praktycznie wszystko. Bardzo popularne są smażone owoce morza w tempurze, w szczególności krewetki czy kalmary. Doskonale sprawdzą się również ryby lub inne mięczaki. Tempura to również idealna przekąska dla osób niejedzących mięsa. Wybitnie pasuje do różnorodnych warzyw – warto spróbować przygotować z nią marchewkę, pędy bambusa, paprykę, ziemniaki czy zieloną fasolkę. Ciekawą propozycją są grzyby smażone w tempurze. Do tego dania idealnie sprawdzą się pieczarki, boczniaki czy grzyby shitake.

W przypadku posiłków z tempurą ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Jednak aby to proste danie było jak najsmaczniejsze, należy wybrać produkty najlepszej jakości. Warto skorzystać z ofert internetowych delikatesów, takich jak: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/maka-tempura-gogi-150g/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + 6 =