Pogrzeb – jak odpowiednio uczcić pamięć zmarłego?

Niestety w życiu każdego z nas przyjdzie taki moment, w którym będziemy musieli pożegnać na zawsze kogoś bliskiego. Takie chwile są bardzo trudne, jednak nasza tradycja wymaga zorganizowania odpowiedniej ceremonii kościelnej lub świeckiej, zwieńczonej poczęstunkiem dla żałobników. Rezerwując salę restauracyjną na tę okoliczność, musimy pamiętać, że stypy rządzą się swoimi prawami. Najlepiej nie przesadzać z dekoracjami. Dobrze jest postawić na subtelne kwiaty. Jeśli chodzi natomiast o dania, wystarczy obiad zakończony kawą. W organizacji może pomóc nam restauracja, która często urządza stypy Poznań oferuje nam kilka takich punktów w okolicach największych cmentarzy.

Okazja do wspomnień

Stypa to dobry moment, by powspominać zmarłą osobę, jak również podziękować wszystkim przybyłym ludziom za towarzyszenie w tej ciężkiej chwili. Każda rozmowa dotycząca żegnania danej osoby powinna wynikać z inicjatywy najbliższych. Warto o tym pamiętać, by nie zmuszać nikogo do bolesnych pogawędek. Ponadto powinniśmy wziąć pod uwagę, że jest to spotkanie inne niż wszystkie. Nic nie może zakłócać atmosfery zadumy, dlatego absolutnie niedopuszczalna jest muzyka taneczna. W tle może lecieć delikatna klasyka, jednak to, czy się zdecydujemy na jakiekolwiek melodie, to już sprawa indywidualna. Stypa z psychologicznego punktu widzenia bywa powrotem do normalności. Po pierwszym szoku, zamieszaniu związanym z pogrzebem oraz innymi przygotowaniami do pożegnania nastaje moment wytchnienia, który przez specjalistów z zakresu ludzkiego umysłu nazywany jest początkiem świadomej żałoby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem + czternaście =