Kombucha – co to za napój, jakie są jego rodzaje?

Kombucha to napój, który swoją popularnością cieszy się wśród propagatorów medycyny naturalnej, a także osób ceniących zdrowe odżywianie i tryb życia. W lecznictwie za pomocą ziół jest znana już od 2000 lat, a to wszystko dzięki swoim właściwościom.

Co dobrego daje nam kombucha?

Przede wszystkim napój z kombuchy znany jest ze swojego niezwykle ciekawego składu. Jest bogaty w przeróżne kwasy, takie jak m.in. mlekowy, jabłkowy, octowy czy askorbinowy. Zapewnia dużą dawkę potrzebnych witamin z grupy B i C, które są dobre dla naszego organizmu. Oprócz tego znajdziemy w nim minerały, takie jak magnez, wapń, żelazo czy cynk, ale także białka i tłuszcze.

Jakie właściwości zdrowotne ma ten napój? Może nam pomóc w działaniu antyoksydacyjnym. Ma też wpływ na odbudowę flory bakteryjnej. Każdy, kto ma problemy z odpornością, powinien zacząć stosować napój z kombuchy. Oprócz wsparcia układu odpornościowego, ma on też wpływ na nasz układ pokarmowy, wspomagając między innymi funkcjonowanie wątroby. Kombucha wspiera również nasze nerki i pęcherz. To jednak nie jedyne dolegliwości, na które zalecane jest jej picie. Jeśli cierpisz na bezsenność, nadciśnienie, otyłość, wysoki cholesterol, reumatyzm, cukrzycę czy brak apetytu, wypróbuj napój z kombuchy. Może mieć ona również dobry wpływ w czasie trwania zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Kombucha ma też właściwości zewnętrze, dlatego coraz częściej producenci kosmetyków dodają ją swoich do składów. Znajdziemy ją między innymi w tonikach czy kremach.

Napój z kombuchy możesz zrobić sam, natomiast na rynku oferowanych jest coraz więcej tego typu produktów. Jednym z nich jest Majestea – mający wiele naturalnych składników i równie dużo właściwości. Jest on dostępna w wielu smakach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − dziesięć =