Kafelki jako świetne wykończenie kuchni

Wykończenie kuchni musi spełniać dwie podstawowe role – musi być estetycznym uzupełnieniem aranżacji wnętrza oraz stanowić funkcjonalne zabezpieczenie kuchennych powierzchni przed zabrudzeniami czy wilgocią. Płytki ceramiczne świetnie sprawdzą się w takiej roli. Dzięki zewnętrznej powierzchni twardego szkliwa nie pochłaniają wilgoci oraz są łatwe do utrzymania w czystości. Nawet najbardziej zabrudzonym kafelkom łatwo przywrócić blask za pomocą miękkiej szmatki i delikatnego detergentu.

Płytki kuchenne – delikatny akcent lub baza aranżacji

Kafelki do kuchni, w zależności od sposobu i miejsca położenia, stanowić mogą delikatne uzupełnienie aranżacji kuchennego wnętrza bądź decydować o jego charakterze, będąc mocnym akcentem kolorystycznym lub przyciągając wzrok oryginalnością kształtu.  Umieszczone jedynie między kuchennym blatem a górnymi, widzącymi szafkami, skutecznie zabezpieczą ten stosunkowo trudno dostępny obszar przez zabrudzaniem.

Położone na podłodze pozwolą na utrzymanie jej w czystości, zapewniając jednocześnie bazę dla różnorodnych rozwiązań dekoracyjnych. W zależności od wielkości, kształtu i faktury płytek, uzyskać można zupełnie odmienny efekt. Dostępne są malutkie kwadratowe kafelki szkliwione, pozwalające na stworzenie mozaiki, oryginalne płytki heksagonalne czy podłużne terakotowe panele o fakturze przypominającej drewno.

Niezależnie od koloru czy formy kafelków, dokonując wyboru należy zwrócić uwagę na ich klasę ścieralności. W kuchni, gdzie szczególnie istotne jest utrzymanie higieny, płytki nie mogą ulegać ścieraniu podczas częstego czyszczenia czy pod wpływem detergentów. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 2 =