Jakie składniki odżywcze mają kompoty?

Po kompoty powinniśmy sięgać po nie każdego, bo są prawdziwą kopalnią witamin i substancji mineralnych. To dużo lepszy wybór niż kolorowe napoje pełne syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznych barwników. Dlaczego jeszcze warto pić kompoty?

Zastrzyk odporności i sprzymierzeniec urody

Dobrej jakości kompot zawiera w sobie pełną pulę witamin, które sprzyjają zachowaniu młodości, a także poprawiają kondycję skóry, włosów, paznokci i całego organizmu. Obecność witaminy C ma niebagatelny wpływ na odporność, witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy, a witamina K pozytywnie oddziałuje na krzepliwość krwi. Z kolei błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i poprawia procesy trawienne, co jest szczególnie potrzebne jesienią i zimą, gdy dużo mniej się ruszamy. Kompot nawadnia o wiele lepiej niż woda, ponieważ zawiera sole mineralne, takie jak potas, magnez czy żelazo.

Smaczny i zdrowy kompot – pełnia lata nawet w środku zimy

Kompoty możemy robić samodzielnie, korzystając z sezonowych darów natury. Możemy także kupić kompot u sprawdzonego producenta, korzystającego z dobrej jakości owoców od lokalnych sadowników. Z szeroką ofertą można zapoznać się na stronie http://hultaj.co/.  Istotną sprawą jest przechowywanie płynu w szklanych, a nie plastikowych butelkach – jest to rozwiązanie ekologiczne i ograniczające negatywny wpływ plastiku na ludzkie zdrowie. Zaletą kompotów jest to, że przyrządzone i zawekowane mogą cieszyć nasze podniebienia przez cały rok, przywołując letnie wspomnienia i smaki dzieciństwa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 2 =