Jak powinni się odżywiać seniorzy, aby nie narażać swojego zdrowia?

Fundament szczęścia

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa (tzn. obfitująca w warzywa, owoce i produkty nieprzetworzone) dieta stanowi podstawę dobrego samopoczucia oraz sprawności. Powszechnie zalecane jest spożywanie pięciu niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasu, by nie doprowadzić do wygłodzenia organizmu, skutkującego napadami głodu, podczas których nietrudno pochłonąć rzeczy o wysokiej smakowitości, a przy tym nasycone cukrem i tłuszczem. Wyjście na pizzę z przyjaciółmi czy zjedzenie kawałka ciasta po niedzielnym obiedzie nie jest naturalnie niczym złym, bowiem najważniejszy jest umiar, a jedynie dawka czyni truciznę. Zdrowych nawyków warto uczyć dzieci od małego, gdyż organizm przyzwyczajony do sięgania po marchewkę w ramach przekąski, za kilka lat nie ,,nakaże” kupowania paczki ciastek w chwili lekkiego głodu. Racjonalne odżywianie liczy się zarówno jeśli chodzi o najmłodszych, dorosłych, jak i seniorów. 

Podwyższona czujność

Osoby starsze, szczególnie narażone na różnego rodzaju infekcje i schorzenia, powinny szczególną uwagę poświęcić spożywanym produktom. By nie narażać zdrowia, warto (tuż obok umiarkowanego, codziennego ruchu np. w formie jogi) ograniczyć do minimum przyswajanie słodkich, gazowanych napojów, słonych przekąsek oraz alkoholu. Jako że z wiekiem zapotrzebowanie kaloryczne spada, a mając mniejszy apetyt, trudno dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych, pomocny okaże się dietetyk dla seniorów. Po otrzymaniu planu zbilansowanych i smacznych posiłków, wolnych od ewentualnych alergenów, można być spokojnym o dobre samopoczucie oraz pokłady energii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście + 5 =